جانکشن باکس در سیستم برق

Junction Box در ساخت و ساز ساختمان و همچنین در خطوط تولید کارخانجات استفاده می شود. جانکشن باکس شامل یک جعبه مربع است که موانع امنیتی و حفاظتی را برای اتصالات سیم کشی برق یا کابل های برق ایجاد می کند. رایج ترین کاربرد جانکشن باکس که اکثر برق کاران با آن آشنا هستند، در سیم کشی برق ساختمانی یا صنعتی است. در ساختمان های مسکونی و تجاری، کارخانجات و صنایع به دلیل وجود شبکه توزیع برق می توان از Junction Box استفاده کرد.

جانکشن باکس در سیستم برق 

جانکشن باکس در سیستم برق

اهمیت جانکشن باکس(junction box) در یک سیستم کنترل برق چیست؟

جانکشن باکس یک وسیله ی بسیار مفید جهت اتصال سیم های سنسور ها و دیگر ابزارهای میدانی با اتاق کنترل و یا تابلو برق اصلی خواهد بود. در یک کارخانه ممکن است ابزارها و سنسور های میدانی زیادی جهت کنترل فرآیند وجود داشته باشد که اتصال کابلی جداگانه برای هر سنسور میدانی به اتاق کنترل و یا تابلو برق کنترل امکان پذیر نیست زیرا حجم سیم کشی بسیار زیاد خواهد شد و از لحاظ اقتصادی نیز مقرون به صرفه نیست، میتوان برای رفع این مشکل  از جانکشن باکس استفاده کرد، بدین صورت که تمامی سنسور های میدانی با کابل جداگانه به جانکشن باکس رفته و به ترمینال های داخل جانکشن باکس متصل میشوند و سپس از جانکش باکس با یک عدد کابل چند رشته مثلا 12 یا 24 رشته به تابلو برق اصلی متصل خواهند شد.به دلیل استفاده زیاد از Junction Box در بسیاری از نقاط، جنس Junction Box را می توان فلزی  یا غیر فلزی در نظر گرفت.

لینک پیشنهادی : سازنده تابلو برق صنعتی 

اهمیت جانکشن باکس در سیستم برق

اهمیت جانکشن باکس در سیستم برق

یک دیگر از اهدف استفاده از Junction Box ایجاد یک محیط امن برای هادی ها یا سیم ها و کابل های برق است که در طول مسیر از تابلو برق اصلی به سنسور ها و تجهیزات فیلد میروند. جانکشن باکس اساسا یک درب دارد که این درب این امکان را به Junction Box می دهد تا از سیم ها یا کابل های برق در برابر دسترسی محیطی و انسانی محافظت کند و همچنین می تواند از ورود گرد و غبار و رطوبت به داخل آن جلوگیری کند. در برخی از درب جانکشن باکس ها عایق ضد حریق وجود دارد تا این جعبه ها بتوانند از آتش سوزی در مواقع اتصال کوتاه در درون خودجلوگیری کنند.

ایجاد یک محیط امن برای هادی ها یا سیم ها

ایجاد یک محیط امن برای هادی ها یا سیم ها

قانون ملی برق (NEC) حکم می‌کند که هیچ اتصال سیم‌کشی در خارج از یک محفظه ایمن مجاز نیست!!!! هر خروجی استاندارد، جعبه سوئیچ یا جعبه لامپ می تواند به عنوان یک محفظه ایمن عمل کند، اما در جایی که اتصال سیم کشی باید در مکان های دیگر در فاصله ی دور تر از تابلو برق اصلی انجام شود معمولا از کابل های چند رشته استفاده میکنند که هر یک از رشته سیم های این کابل ها به یک یا چند رشته سیم از سنسور ها متصل میشود پس ما باید این رشته های سیم های کابل چند رشته را به رشته های سیم های سنسور متصل کنیم و اتصال ایمن باید توسط ترمینال ها انجام شود و استفاده از چسب برق و .. مجاز نمیباشد ، همچنین طبق استاندارد باید این تجهیز الکتریکی (ترمینال) در یک محفظه ایمن قرار گیرد که محفظه ایمن را ما اینجا جانکشن باکس نام گذاری میکنیم. همانطور که گفته شد جانکشن باکس به سادگی یک جعبه الکتریکی استاندارد است که به طور ایمن بر روی دیوار خانه یا سازه دیگری نصب می شود و روی آنها را نمی توان با دیوار خشک یا سایر مواد سطحی پوشاند.

لینک پیشنهادی : تعمیر تابلو برق صنعتی 

قسمت های اصلی جانکشن باکس چیست؟

در شکل زیر قسمت های یک جانکشن باکس را مشاهد میکنید :

قسمت های اصلی جانکشن باکس

قسمت های اصلی جانکشن باکس

نحوه ی اتصال فیلد به جانکشن باکس

اتصال کابل سنسور ها از فیلد به جانکشن باکس میتواند از پایین و یا طرفین انجام شود. کابل چند رشته ایی باید به طول مناسب بریده شود تا از حلقه و خم شدن کابل در جانکشن باکس جلوگیری شود. سیم های رزرو در کابل های چند رشته باید به ترمینال متصل گردد وتمام سیم های کابل چند رشته باید در هر انتها و ابتدا برچسب زده شوند و هر سیم باید دو تگ داشته باشد. اولین تگ در سمت تابلو برق اصلی به سیم متصل میشود و دومین تگ به سیم داخل جانکشن باکس متصل میشود.

نحوه ی اتصال سنسور ر جانکسن باکس

نحوه ی اتصال سنسور ر جانکسن باکس

رتبه بندی IP های مختلفی در انتخاب جانکشن باکس

انتخاب جانکشن باکس مناسب برای نصب موفقیت آمیز ضروری است بنابراین با توجه به محل نصب جانکشن باکس میتوان از IP های متفاوتی استفاده نمود به عنوان مثال اگر جانکشن باکس ما در مناطق دارای رطوبت نصب گردد حتما باید بر طبق جدول IP ، درجه حفاظت قابل قبولی جهت جلوگیری از ورود قطرات آب و یا رطوبت به داخل جانکشن باکس وجود داشته باشد و باید دارای حفاظت ورودی IP-66 باشد و همچنین گلند کابلی که در جانکشن باکس استفاده می شود باید دارای حفاظت IP 66 باشد.

نکته : ورودی جانکشن باکس باید از پهلو یا از پایین باشد و نباید هیچ سوراخی در بالای جانکشن باکس وجود داشته باشد.

رتبه بندی IP های مختلفی در انتخاب جانکشن باکس 

رتبه بندی IP های مختلفی در انتخاب جانکشن باکس

نکات مهم نصب جانکشن باکس در محیط سرباز

جانکشن باکسی که در خارج از محیط سرپوشیده نصب می شود برای مقاوم بودن به آب و هوا به حفاظت خاصی نیاز دارد. محفظه‌های NEMA 4x که برای فضای باز طراحی شده‌اند، شامل واشرهایی هستند که از نفوذ رطوبت به داخل جلوگیری می‌کنند و خطر جرقه یا آتش‌سوزی را به حداقل می‌رسانند. فاکتور دیگری که باید در نظر بگیرید اندازه جعبه مورد نیاز شما است. جعبه اتصال شما باید به اندازه کافی جادار باشد تا تعداد سیم ها و کابل هایی که باید در داخل آن به متصل کنید به راحتی در آن جایگزاری گردد. یک جانکشن باکس کوچک به احتمال زیاد می تواند دو کابل را به هم متصل کند و نه بیشتر. یک جعبه بزرگ ممکن است قادر به تحمل چهار تا شش کابل باشد.

نکات مهم نصب جانکشن باکس در محیط سرباز

نکات مهم نصب جانکشن باکس در محیط سرباز

خطرات نصب نادرست جانکشن باکس :

بسیاری از تکنسین های برق ممکن است جانکشن باکس را به تنهایی نصب کنند، اما برخی از خطرات ناشی از نصب نادرست در آنها وجود دارد. کلیه باکس ها باید بر اساس قانون برق کشور و استاندارد نصب شوند. پیروی از این قانون برای محافظت از شما و دارایی شما ضروری است. به عنوان مثال، هرگز ایده خوبی نیست که جانکشن باکس خود را با سیم های زیاد پر کنید. وجود سیم های زیاد در داخل جعبه می تواند منجر به گرم شدن بیش از حد و مشکلات اتصال کوتاه و سپس آتش سوزی الکتریکی شود.

خطرات نصب نادرست جانکشن باکس

خطرات نصب نادرست جانکشن باکس

سخن آخر

در بالا راجع به کاربرد جانکشن باکس در سیستم های برقی ،  و نحوه ی نصب جانکشن باکس در تابلو برق و همچنین خطرات نصب اشتباه جانکشن باکس را بررسی کردیم مجموعه پدیده الکتریک در زمینه فروش تابلو برق صنعتی فعالیت دارد که شما میتوانید برای دریافت مشاوره رایگان با کارشناسان ما در ارتباط باشید.

1 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *